Martin & Nancy op reis...

Santiago de Chili

's Ochtends om 9.20 uur landt de airbus in Santiago. Na de paspoortcontrole en bagagecheck, waarbij dit keer behoorlijk wat honden (waarschijnlijk getraind op het vinden van drugs, zaden en andere spannende dingen) betrokken waren, staat de groep ons op te wachten. Daar ontmoeten we onze reisleidster Anja en gaan we met een veel te kleine bus naar het hotel.

In het hotel met zeer sfeervolle entree (not!) zijn onze kamers nog niet klaar. Anja speelt hier handig op in door eerst een briefing te geven in het 'restaurant'. Het is duidelijk dat ze deze reis al vaker gedaan heeft, want ze weet veel te vertellen en geeft ook tips over hoe we de highlights van Santiago in een halve dag kunnen zien. Ondertussen hebben de kamerdames goed doorgewerkt en krijgen we onze kamersleutel. We blijken een grote kamerte hebben, zelfs met keuken.

Na een snelle reorganisatie van de bagage gaan we de stad in. De metrohalte ligt bij ons hotel om de hoek, dus nemen we de metro richting centrum. Vervolgens gaan we te voet de stad in.

We lopen de adviesroute van Anja door de stad en komen hierbij o.a. langs het beeld van Paaseiland (of dit een echte is, is even de vraag), via la Modena naar de Plaza de Armas. Vervolgens gaan we naar het park Santa Lucia. Daarna lopen we via de wijk Bella Vista (een wijk met mooie graffiti en leuke restaurantjes) naar het Parque Metropolitano de Santiago. Hier willen we met de kabeltram naar boven, maar helaas valt dit ritje in het water, want het trammetje is in onderhoud. Bij de toeristeninfo vragen we hoe we naar boven kunnen gaan. Het vrouwtje geeft twee opties: lopen of met de taxi. Het lopen blijkt zo'n 6 km te zijn (toch wel redelijk steil naar boven). We besluiten een taxi te nemen, die we delen met twee andere toeristen. Vanuit het uitzichtpunt hebben we een prachtig uitzicht op de stad. Gelukkig is het weer inmiddels iets beter (de bewolking is beetje opgetrokken en het zonnetje laat zich voorzichtig zien), dus is het toch de moeite waard.

We hadden een enkel ritje omhoog gevraagd, maar eenmaal boven blijkt dit niet zo'n goed idee. De kabelbaan waarmee we naar beneden willen is namelijk ook buiten bedrijf. Gelukkig hoeven we maar enkele minuutjes te wachten op een taxi terug naar beneden. De 6 km te voet vinden we toch iets teveel. Onderweg zien we een mooi uitzichtpunt op Sanhattan, het financiële centrum van Santiago. We waren echter niet alert genoeg om de taxichauffeur te laten stoppen. Aangezien het plaatje dat het contrast tussen het moderne kantorencentrum en de besneeuwde bergen oplevert, toch wel erg is, willen we met de metro om het uitzichtpunt te zoeken. Helaas kunnen we dit niet meer vinden (zonder nog kilometers te moeten lopen), dus besluiten we om terug te gaan naar het hotel. Helaas is het spitsuur en de metro bomvol, geen pretje dus, maar we komen weer veilig aan bij het hotel.

We doen nog wat boodschappen voor de lunch de volgende ochtend en besluiten om de snacks en koekjes, gezien de tijd, ook maar te gebruiken als avondmaal. We hebben geen zin om nog eens opnieuw de stad in te gaan en zijn allebei doodmoe. Ook de tassen moeten nog opnieuw worden ingepakt. Uiteindelijk gaat om 23.00 uur het licht uit na een paar zeer vermoeiende dagen.