Martin & Nancy op reis...

El Calafate - boottocht Todos Glaciares

Om 6.45 uur is het tijd om te ontbijten. Het is erg vroeg, maar vandaag staat ons ook een lange dag voor de boeg. Om 7.30 uur worden we bij het hotel opgehaald door een busje dat ons naar het startpunt van de boottocht naar Todos Glaciares brengt. Gelukkig is het niet erg toeristisch... Terwijl we in de rij staan, zien we nog een stinkdier lopen.

En dan mogen we richting de boten. Er liggen drie exemplaren klaar, de ene nog groter dan de andere, maar gelukkig hebben wij een exemplaar waarbij we rond kunnen lopen over dek. Er is wel nog even verwarring voordat we aan boord kunnen, want blijkbaar heeft Anja kaartjes te kort. Of toch niet...

De boottocht vertrekt vanaf Puerto Bandera. We varen over de noordelijke arm van het Lago Argentino naar de Upsala Glaciar. De gletsjer is de grootste in het Nationale Park (800 km2) en is bekend om de hoeveelheid ijsbergen die de weg naar de gletsjer versperren. De gletsjer zelf zien we alleen in de verte, maar ijsbergen zien we meer dan genoeg in allerlei vormen, maten en kleuren.

We vervolgen onze tocht naar de Spegazzini Glaciar. Deze is spectaculair door zijn hoogte (135 m), maar ook door zijn vorm. Je ziet namelijk duidelijk de gletsjer over de bergen omlaag komen om vervolgens te eindigen in een gigantische gletsjerswand. Op foto bijna niet vast te leggen zo groot, maar wel de meest spectaculaire van vandaag.

Tot slot varen we nog via de zuidelijke arm van het Lago Argentino naar de Perito Moreno Glaciar. Het is ijskoud en we hebben pech want echte grote stukken breken er vandaag niet af. Bij de andere gletsjers zijn we behoorlijke tijd blijven dobberen, maar hier heeft de kapitein het snel gezien.

Een enorm koud en winderig avontuur, maar zeker de moeite waard. Voor de rest van de vakantie even geen gletsjers meer (hoewel je er nooit helemaal op uitgekeken raakt).

Rond 17.00 uur zijn we weer terug in het hotel en hebben we ruim de tijd om onze foto's te bekijken en nog wat dingen op de kamer te doen. Om 19.00 uur lopen we het centrum in om te pinnen en lekker een hapje te eten. We willen de Patagonische specialiteit (lam van de BBQ) wel eens proberen. We lopen binnen bij Casimiro Bigua en bestellen met z'n tweeën één portie. Het is erg lekker en we zijn dan ook zeer tevreden met onze keuze. De rekening mag er voor Patagonische begrippen ook wel zijn, maar we hebben genoten en daar gaat het toch om.

We lopen terug naar onze kamer om alles klaar te maken voor morgen. Weer een lange hangdag...