Great Ocean Road (Apollo Bay - Port Campbell)
Na Apollo Bay verlaat de Great Ocean Road eventjes de kust en doorkruist het Otway National Park. In het noorden wordt het park begrensd door het regenwoud, in het zuiden door de rotsachtige kust, die glanzend als zilver de diepblauwe zee in duikt. We staan vroeg op om de schoonheid van de route optimaal te kunnen bewonderen.
In Cape Otway NP lopen we de Maits Rest Rainforest Trail. Omdat we zo vroeg zijn, zijn we de enigen op deze wandeltocht. Het lijkt alsof we terug zijn in Nieuw Zeeland. Prachtige varen en gigantische regenwoud bomen tot 300 jaar oud omringen ons. Er is een houten promenade gebouwd over de geulen en met mos begroeide wortels van oude bomen ter bescherming van het ecosysteem, terwijl je een prachtig uitzicht hebt op het woud. Het is heerlijk koel tijdens de wandeltocht en we genieten volop van de omgeving en de vele vogelgeluiden.
We vervolgen onze route naar de Cape Otway Lighthouse. De weg naar de vuurtoren is een waar paradijs. Overal zitten koala's in de bomen en natuurlijk parkeren we de auto langs de weg om hiervan te genieten. Ongelofelijk hoeveel koala's hier zitten. Als je denkt dat je ze allemaal gezien hebt, dan duikt er toch weer ergens een exemplaar op dat je nog niet gespot had. Alleen al hierom is de route naar de vuurtoren de omweg waard. Als we verder willen rijden loopt een koala's over de weg. Snel auto aan de kant en het andere verkeer tegenhouden zodat ze het beestje niet dood rijden. Uiteraard laten we deze buitenkans om het pluizig beestje te fotograferen ook niet aan ons voorbij gaan. Hij is totaal niet schuw en ik kan zelfs zo dichtbij komen, dat ik hem zou kunnen aanraken.
Bij de oudste vuurtoren van Australië aangekomen, klimmen we de 87 trappen naar boven om van het mooie uitzicht op de ruige kust van Otway te genieten.
Daarna vervolgen we de Great Ocean Road naar Port Campbell. Moonlight Head is de hoogste steile kust ter wereld. Meer dan 60 m steken de rotsmuren boven de zee uit. Maar zelfs dit beeld wordt nog overtroffen door het natuurwonder van de 'Twaalf Apostelen' . Twaalf reusachtige rotsen hebben duizenden jaren lang de wind en de branding kunnen weerstaan en steken bij Port Campbell majesteitelijk boven de zee uit. De 'Twaalf Apostelen ' zijn de icoon van het boeiende veelzijdige landschap van Victoria. Langs dit gedeelte van de kust van Port Campbell zijn naast nog meer andere ook de beroemde natuursculpturen 'The Arch' en 'The London Bridge' te bewonderen.
Natuurlijk doen we deze prachtige uitzichtpunten aan: de Gibson Steps, de Twelve Apostles, Loch Ard en Loch Ard Gorge, The Arch, London Bridge en The Grotto.
Dan rijden we naar onze accommodatie in Port Campbell, de Port Campbell Parkview Apartments (http://www.portcampbellaccommodation.com/). Als we ons appartement binnen gaan kijken we onze ogen uit. Naast een fatsoenlijke slaapkamer, hebben we een woonkamer met open keuken en een terrasje. Dit moet wel de mooiste accommodatie zijn waar we deze reis verblijven. Jammer dat we hier maar één nachtje zijn.
's Avonds gaan we nog 'even' terug naar de Twelve Apostles om deze bij zonsondergang te zien. We zijn er ruim op tijd en zijn door de stevige wind al aardig verkleumd voordat de zonsondergang voorbij is. Langzamerhand druppelen meer toeristen binnen die ook van de schouwspel willen genieten. Hier en daar zit er iemand tussen die net als ons voor het echte fotograferen gaat en met statief gewapend ten tonele verschijnt. De meesten zijn echter kiekjes makers, die als de zon onder is al snel vertrekken, terwijl daarna nog de lucht mooi rood kleurt. Hoe dan ook, wij hebben heerlijk genoten van het schouwspel en gaan een beetje verkleumd terug naar ons appartement. Martin haalt bij Frying Nemo fish and chips, terwijl ik ons reisverslag en -website bijwerk. Dit is de eerste plek waar het internet goed werkt (voor het uploaden van foto's) en ook nog eens gratis is. Daar moeten we dus gebruik van maken.