Martin & Nancy op reis...

Shute Harbour (Whitsundays)

We hebben vandaag vroeg de wekker gezet, zodat we de zonsopkomst boven dit mooie landschap kunnen zien en we worden niet teleurgesteld. De lucht kleur zacht roze en de kleur weerspiegelt zelfs een beetje in het water. Na dit schouwspel duik ik nog even terug het bed in, want ons programma van vandaag begint pas om elf uur. Tijd genoeg om nog even een tukkie te doen.

Na ons zelfgemaakte ontbijtje op het balkon, maken we ons klaar voor onze vlucht en loop ik nog even naar het restaurantgedeelte om een foto van het uitzicht te maken. Brian komt net naar buiten lopen en terwijl ik mijn fotootjes maak, komt hij gezellig een praatje maken. Hij geeft aan dat als het water laag staat, het koraal er soms bovenuit steekt en er soms zelfs kleine watervalletjes (lees: stroompjes) vanaf komen. Bij eb zal dit effect de komende dagen wel redelijk goed te zien zijn, maar het waterpeil is dan niet laag genoeg om het watervaleffect te zien. Het blijkt dat Brian deze lodge al zo'n veertien jaar runt. Daarvoor had hij zijn eigen cane farm, die hij verkocht heeft om dit te kunnen kopen. Goede deal lijkt me zo. Zijn vrouw Eva runt de lodge voornamelijk en hij heeft nog een baan bij een van de cane farms in de buurt.

De tijd vliegt, dus al snel is het tijd om richting het vliegveld te gaan voor onze Panorama Seaplane Tour met Air Whitsunday (http://www.airwhitsunday.com.au/panorama.html). Met acht mensen hebben we deze tocht geboekt en helaas is het vliegtuig zo ingedeeld dat niet iedereen een raamplaats heeft, wat op zich wel vreemd is voor een panorama vlucht waar je maar liefst AUD 425 per persoon voor betaald! Maar goed, niemand heeft vaste plaatsen en degene die willen mogen ook naast de piloot plaatsnemen, waardoor er steeds maar een persoon geen raamplaats heeft.

We hebben beide nog nooit in een watervliegtuig gevlogen en waren een beetje verrast dat we op een vliegveld en niet bij de haven moesten verzamelen. Het vliegtuigje kan echter op, naar mijn mening tocht erg kleine wieltjes, ook vanaf land vliegen. Er zijn maar een paar mensen die ook een stukje naast de piloot willen zitten en ik ben als eerste aan de beurt. We vliegen over de Whitsunday Islands naar Whitehaven. Daar zien we het spectaculaire zicht op Hill Inlet en Whitehaven Beach, waarbij het witte silicazand mooie patronen vormt met het aquablauwe water. Een beroemd plaatje van de Whitsundays dat in werkelijkheid behoorlijk indrukwekkend is. Hier landen we met ons vliegtuigje en mogen in het water (staat ongeveer tot kniehoogte) uitstappen om een uurtje te vertoeven. We krijgen een snackpakketje en wat lekkers te drinken.

Terwijl ik met mijn lange zomerjurk in het water sta, wil Martin een foto maken. De piloot ziet dit en biedt aan een shot van ons beide in het water met het watervliegtuig als achtergrond te fotograferen. Daar zeggen we geen nee tegen. Bovendien blijkt hij ook nog aardig overweg te kunnen met de camera, dus dat is mooi meegenomen. Wel bizar dat je hier gewoon met je kleding aan het water in gaat en lekker poseert voor een foto, terwijl je dat in Nederland niet in je hoofd zou halen. Nou mam, je wilde graag een mooie vakantiefoto op een voor ons speciale locatie. Hier is ie dan...

Nadat we onze snacks opgepeuzeld hebben, gaan we het water in (deze keer alleen met badkleding aan). Het water ziet er heerlijk uit, maar het is toch even wennen aan de temperatuur. Het water is zo'n 24 oC, wat op zich niet verkeerd is, maar aangezien de gewone temperatuur vrij hoog is, is het toch even wennen.

Dan vervolgen we onze vlucht naar het Great Barrier Reef gedeelte, waar we over de Bait Reef, Hardy Reef en het bekende Heart Reef vliegen. Dit is zo spectaculair! Als je hier bent, is dit gewoon iets wat je absoluut niet mag missen. Het rif vanuit de lucht zien, is zoveel indrukwekkender dan vanaf een boot. Je ziet nu pas echt hoe groot het is en omdat het eb is, is het koraal en de patronen die het in het water vormt erg goed zichtbaar. En de kleuren... pfff, daar zijn gewoon geen woorden voor, zo mooi!

We landen op een plekje bij het rif, waar de snorkelboot op ons ligt te wachten. Even later landt er nog een ander vliegtuigje van Air Whitsunday (van een kortere vlucht), waar nog een vier mensen uitstappen. Hieronder nog een Nederlands stel dat op honeymoon is in Australië en een foto van het Heart Reef gebruikt heeft als thema voor hun bruiloft, dus het nu ook wel in het echt moesten zien. Met het bootje, dat hier blijkbaar al vijf jaar ligt en de nodige orkanen heeft overleeft, varen we naar de snorkelplek die exclusief voor Air Whitsunday is. Na even te twijfelen, besluiten we het toch maar niet te wagen om met onze verbrande beentjes te gaan snorkelen. Wel jammer, want dit hadden we graag gedaan. We besluiten om af en toe benedendeks te gaan, naar de glansbodem van de boot, zodat we toch iets van de onderwaterwereld kunnen zien. Deze is echter minder spectaculair dan die vanuit Port Douglas.

En dan is het helaas weer tijd om terug te gaan. Met een laatste rondje over het rif nemen we afscheid en gaan we terug naar het vliegveld. Uiteindelijk komen we hier rond half vijf aan. We hebben eerder al via email contact gehad met Neill van het zeekajakken en afgesproken dat we vandaag langs zouden komen om te boeken, maar als we vanuit het vliegveld naar hun 'kantoor' in Shute Harbour gaan, blijkt het al gesloten. Gelukkig staat het telefoonnummer op de muur, dus bellen we even met zijn vrouw Hailey om onze tocht voor morgen en de pick up te regelen.

Bij de lodge doen we een geïmproviseerde BBQ. We hebben alles in huis om te BBQ-en, maar er zitten nogal wat sneaky muggen hier die Martin gisteren een paar aardige bulten bezorgd hebben (zijn hand ziet er een beetje uit als een klomphandje (als zoiets bestaat)). We braden de worstjes en burgers dus maar gewoon in de pan. Bijna net zo lekker!

Tja, dit is een van die dagen, waar je eigenlijk alleen maar van kunt zeggen dat hij perfect is! Mooie zonsopkomst, prachtige omgeving, goed weer, spectaculaire vlucht en vooral veel adembenemende views... Ik hoef nog niet zo nodig naar huis!