Martin & Nancy op reis...

Red Centre (Uluru - Kata Tjuta)

We vertrekken tegen zonsopkomst naar Uluru, een flinke rit van zo'n viereneenhalf uur. Uluru (Ayers Rock) is een van de bekendste en beroemdste bezienswaardigheden die Australië rijk is. Deze reusachtige monoliet is 348 meter hoog. Het is een heilige plaats voor de Aboriginals die door het Anangu-volk samen met de Australische overheid wordt beheerd. Samen met de rotskoepels van Kata Tjuta vormt Uluru het Uluru-Kata Tjuta National Park dat sinds 1958 bestaat en in 1987 een plaats kreeg op de Werelderfgoedlijst. Bijzonder aan Uluru zijn de kleurschakeringen: donkerrood bij zonsopkomst via oranje naar paars en grijs later op de dag.

We hebben vandaag pech met het weer. Het is mistig, regenachtig weer. Zelfs hier in het Red Centre, waar het normaal gesproken broeiend heet en ontzettend droog is, hebben we slecht weer. Zoveel pech kan een mens toch niet hebben? Nee hoor, later zal blijken dat het niet aan ons ligt. Blijkbaar is het hier al een hele tijd veel te regenachtig voor het seizoen en is de natuur een beetje van slag. Tja, niks aan te doen, maar een foto van de prachtige rode kleur van Uluru en Kata Tjuta, die juist zo kenmerkend is, is helaas niet te maken. Hopelijk wordt het morgenochtend nog wat beter...

Na een bezoek aan het Cultural Centre van Uluru, waar we twee authentieke boemerangs kopen voor het schamele bedrag van AUD 300, rijden we naar Kata Tjuta. Eerst naar het uitzichtpunt, maar ook hier geldt veel mist of stof in de lucht. Dan maar Valley of the Winds, waar we een wandeling maken naar een van de uitzichtpunten (Karu Lookout). Daar staat een hippiestel met een waarschijnlijk eigen gemaakt nummer de bergen toe te zingen (en helaas niet altijd even zuiver) en zijn helemaal in hun eigen wereldje.

We rijden naar Yulara, waar we bij het Ayers Rock Resort (Outback Pioneer Lodge http://www.ayersrockresort.com.au/outback/) inchecken. Deze kamer is twee keer zo duur als de gemiddelde prijs van de andere kamers die we tot nu toe gehad hebben, maar zeker de meest primitieve. Het licht doet het niet goed (flikkert als waren we in een disco) en we hebben zelfs geen nachtlampjes. Tja, geen aanrader dus, maar wil je hier een beetje normale kamer hebben, dan begint de prijs waarschijnlijk bij AUD 350 per nacht.

We rijden nog een keertje terug naar het viewpoint op Uluru, in de hoop op beter uitzicht. Helaas, er hangt nog meer rotzooi in de lucht en de camera kan inmiddels al niet meer scherp stellen op deze gigantische monoliet. Ook de vele vervelende vliegen waar we eerder vandaag al kennis mee gemaakt hebben, zijn nog niet verdwenen. We wachten tot half zes en besluiten dan maar terug te gaan naar het hotel.

Ze hebben hier een soort doe-het-zelf-BBQ buffet. Je kunt zelf je etenswaar aan de balie rauw kopen en vervolgens op gereed staande en warm gestookte BBQ's koken. Daarnaast is er een buffet met verschillende salades en andere bijgerechten. We besluiten voor deze optie te kiezen en eten zowel emu als krokodil. Heel bijzonder is het niet, maar wel leuk om een keer geprobeerd te hebben.

Sab

Krokodil smaakt een beetje flauw, hè?! Zou, je niet verwachten van zo'n machtig dier, toch?
Prachtige reis die jullie maken.
Enjoy!!
Tot snel.